Artikelen

Wat is abstracte kunst?

Ben je al minutenlang naar een kunstwerk aan het staren, maar heb je geen idee waar je naar zit te kijken? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een vorm van abstracte kunst. Abstracte kunst is een wijd begrip waarbij er in een kunstwerk geen herkenbare figuratieve vormen in herkend worden. Waar gaat het dan wel om bij abstracte kunst? Om het gevoel dat een kunstenaar wil overbrengen met het kunstwerk.

Definitie abstracte kunst

Volgens het woordenboek is abstracte schilderkunst iets dat geen verband houdt met de zichtbare werkelijkheid. Je kan je bij figuratieve en realistische schilderijen duidelijk zien waar je naar zit te kijken. Dat is voor ons iets wat ons bekend voorkomt, maar bij abstracte kunst kan je zelf invullen wat je voor je ziet. Zo word je uitgedaagd om verder te kijken. Schilders proberen hierbij hun emoties over te brengen op andere manieren dan wat er voor het publiek al bekend is.

Kenmerken abstracte kunst

Als je niet duidelijk kunt benoemen waar je naar zit te kijken is het meestal al abstracte kunst. Het ene schilderij is het andere niet, met abstracte kunst zijn er zoveel mogelijkheden. Voor schilders is abstracte kunst échte vrijheid. Zij kunnen hierbij hun emoties en verhalen overbrengen door het gebruik van verschillende vormen, lijnen en kleuren. De grenzen van de abstracte kunst zijn nou eenmaal eindeloos.

Abstracte kunst bij jou in huis

Ben je op zoek naar een passend schilderij voor bij jou in huis? In een galerij of kunstuitleen kan je vaak wel abstracte kunstwerken vinden. Veel mensen willen begrijpen wat ze zien in abstracte kunst, maar daar gaat het niet om. Het punt van abstracte kunst is de emotie. Abstracte kunst is tijdloos, als je abstracte kunst koopt heb je daar nog erg lang plezier van. Weet je niet goed welk schilderij bij jou in huis past? Dan is kunst huren misschien een optie. Wanneer het kunstwerk je toch niet helemaal bevalt, kun je ‘m zo omruilen voor een andere. Hiervoor kun je de Amersfoort Kunstuitleen bezoeken.

Bekendste abstracte kunst

Het is eens tijd om wat voorbeelden te noemen van de bekendste abstracte schilders: onze eigen Piet Mondriaan die bekendheid wierf door zijn unieke abstracte stijl. Denk aan de dikke zwarte lijnen op een wit doek, en alleen maar gebruik maken van primaire kleuren. Ook Wassily Kandinsky is erg bekend door zijn kenmerkende stijl. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van de abstracte kunststroom. Kunstschilder Jackson Pollock heeft ook aardig veel bekendheid. Ook zijn werken zijn goed te herkennen, hij maakte gebruik van een speciale techniek waarbij hij de verf op het doek druppelde en gooide.

You may also like

Comments are closed.

More in Artikelen