Het ontwikkelen van de woordenschat begint al op jonge leeftijd. Als kind op de basisschool ben je hier al mee bezig. Een ruime woordenschat is belangrijk voor alle taalvaardigheden. De grootte van de woordenschat is verbonden aan het begrijpen van teksten en jouw succes op school. Ook op latere leeftijd is een uitgebreide woordenschat belangrijk. Met deze tips vergoot je jouw woordenschat.

Maak kilometers

Om de woordenschat uit te breiden, is het belangrijk om veel te lezen. Als je veel leest, kom je ook meer verschillende woorden tegen. Verhoog steeds de moeilijkheidsgraad van de stukken tekst. Wetenschappelijke artikelen en kwaliteitskranten bevatten waarschijnlijk woorden die je niet vaak tegenkomt. Op deze manier maak je snel kilometers. Het is belangrijk om woorden vaak te zien, omdat je ze dan sneller herkent en sneller kunt lezen. Als je moeilijke teksten leest, is het belangrijk dat je een plekje opzoekt waar jij je goed kan concentreren. Ga dus in een rustige ruimte zitten en doe de gordijnen dicht. Zo kan jij je even helemaal afzonderen van de buitenwereld. Vind je het juist fijn als er nog wat daglicht binnenkomt als je aan het lezen bent? Zorg dan voor raamdecoratie die je gemakkelijk aan de stand van zon kunt aanpassen, zoals een top down bottom up gordijn of jaloezieën op maat.

Doe oefeningen

Als je graag jouw woordenschat wilt verbeteren, omdat je merkt dat je vaak woorden niet herkent of het lastig vindt om ingewikkelde stukken tekst door te komen, dan kunnen diverse oefeningen daarbij helpen. Scrabble is een bekend spel dat draait om het maken en leggen van woorden. Doordat je dit spel met meerdere mensen speelt, komen er vaker woorden voorbij waarvan je de betekenis nog niet kent. Deze oefening helpt goed bij het verbeteren van jouw woordenschat. Dit spel kan ook online gespeeld worden, zo heb je altijd een tegenstander!

Een andere goede oefening is een kruiswoordpuzzel. Deze zijn online, in kranten en tijdschriften en in speciale puzzelboekjes te vinden. Bij deze oefening krijg je een omschrijving waarbij je het passende woord moet invullen in de juiste vakjes. Deze oefening is een echte breinkraker en helpt bij het verbeteren van jouw woordenschat. Doe dit soort oefeningen in stilte en zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid. Sluit jezelf even op in de slaapkamer of ga aan de keukentafel zitten. Doe de gordijnen, shutters of jaloezieën dicht, zet een kaarsje aan en jouw concentratievermogen stijgt door het dak.

Houd jouw vooruitgang bij

Als je echt vooruitgang wilt boeken, is het verstandig om jouw vooruitgang bij te houden. Maak bijvoorbeeld een woorddossier aan waarin je wekelijks nieuwe woorden bijhoudt die je hebt gevonden in literatuur, wetenschappelijke artikelen of in een kwaliteitskrant. Zoek de betekenis ervan op en geef er een voorbeeldzin bij. Maak daarbij categorieën van alledaagse woorden, vaktaalwoorden en formele woorden. Quizlet is een handige tool om deze vooruitgang bij te houden. Overhoor jezelf regelmatig en verwijder woorden die je steeds vaker goed weet te gebruiken in de juiste context. Op deze manier maak je snel stappen en verbeter je jouw woordenschat wekelijks. Succes!

You may also like

Comments are closed.

More in Artikelen