Jouw woordenschat moet regelmatig up-to-date worden gehouden. Hiermee begin je altijd al op de basisschool. Vanaf het moment dat je leert praten heb je een basis woordenschat. Naarmate je meer gaat lezen en schrijven zal de woordenschat uitbreiden. Echter kun je dit ook met behulp van spelletjes doen. Voor kinderen en volwassen zijn er meerdere spellen te vinden die hierbij kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld al gaan werken met songteksten. Liedjes hebben immers veel woorden. Laat jouw kind bijvoorbeeld de woorden uitleggen of uitleggen waar het gehele liedje over gaat.

Scrabble voor een woordenschat

Daarnaast zijn er nog een groot aantal spellen waar de woordenschat mee vergroot wordt. Een van de oudste spellen is Scrabble. Zodra een kind in groep 4 zit, kan deze al meespelen. In eerste instantie zou je hier een woordenboek bij kunnen leggen. Naarmate iemand ouder wordt, zullen er steeds meer woorden bekend worden. Doordat je dit spel met meerderen speelt, komen er ook onbekende woorden voorbij. De woorden uitleggen kan dan helpen. Stapelwoorden is weer een andere variant. Met de woorden op het bord mogen namelijk weer nieuwe woorden gemaakt worden. Ook dit helpt bij de woordenschat.

Nieuwe woorden maken

Ook kun je aan de slag met een woordenslang. Hiermee maak je van de laatste letter van het ene woord een nieuw woord. Hiermee kun je lang doorgaan. De winnaar van het spel is degene die nog altijd nieuwe woorden weet. Zodra de tegenspeler geen aansluitend woord weet, is het spel dus afgelopen. Je kunt ook meerdere variaties op dit spel bedenken. Zo kun je woorden bedenken waarin hetzelfde woord voorkomt. Denk aan ‘houd’. Hiermee kun je onder andere houdbaar, onophoudelijk en behouden maken. Er zijn zoveel verschillende spellen te vinden, dat iedereen in het gezin een betere woordenschat krijgt.

You may also like

Comments are closed.

More in Artikelen