Artikelen

Hoeveel procent van het Nederlandse wagenpark bestaat uit leaseauto’s?

We horen het steeds vaker dat mensen auto’s gaan leasen. Vooral in het ondernemersvak is dit een populaire oplossing om een representatieve auto te besturen. Het voordeel van financial lease is dat je niet in een keer een smak geld hoeft neer te leggen voor een auto. Maar, hoeveel leaseauto’s zijn er daadwerkelijk in Nederland? Hieronder lees je meer.

Leasevormen

Waar we het net al even kort benoemden, is een auto leasen een vorm van het bezitten van een auto. Zo heb je leasevormen als operational lease, financial lease, shortlease en private lease. 

  • Opertional lease: Met operational lease heb je geen omkijken meer naar jouw auto. Je betaalt simpelweg een vast bedrag per maand en jij bent de bestuurder van jouw nieuwe bolide. De leasemaatschappij blijft echter wel de eigenaar van de auto. Als het leasecontract is afgelopen, moet je de auto weer inleveren.
  • Financial lease: Wil je wel eigenaar zijn van jouw leaseauto? Dan kun je een financial leasecontract afsluiten. Wel moet je zelf de wegenbelasting, autoverzekering en onderhoudskosten betalen. Na afloop van het contract is de nieuwe wagen officieel van jou. Voor meer informatie over deze leasevorm kun je zoeken op ‘financial lease uitgelegd.
  • Shortlease: Heb jij tijdig personeel in dienst, of wil je zelf even snel een auto leasen? Dat is mogelijk met shortlease. Je leaset in dit geval een auto voor een korte periode.
  • Private lease: Net als operational lease betaal je een vast bedrag per maand om in een auto te mogen rondrijden. Het grote verschil tussen deze twee leasevormen is dat de auto bij operational lease op naam staat van een werkgever, terwijl bij private lease de auto op naam staat van een particulier.

Meer dan 1 miljoen leaseauto’s

In 2020 werden er al 1,88 leaseauto’s geteld. Deze auto’s worden niet alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden, maar ook voor privéritten. Van al die auto’s reden maar liefst 190.000 consumenten rond in een private leaseauto. Meestal gaat het hierbij om nieuwere auto’s. Nieuwe auto’s betekent minder uitstoot, een schonere lucht en bovendien zijn deze ook over het algemeen veiliger. Echter, zijn het niet alleen maar nieuwe auto’s die je kunt leasen. Zo kun je bij financial lease voornamelijk terecht om een occasion te leasen. Wil jij ook een lease occasion? Via internet kun je al binnen een handomdraai een contract afsluiten.

Het groeit gestaag

Waar we net al de getallen benoemden van vorig jaar, zijn de cijfers wat betreft leaseauto’s nog steeds aan het stijgen. Zowel zakelijk als particulier groeit het aantal leaseauto’s flink. Dit komt omdat een leaseauto jou zekerheid biedt: je weet hoeveel de maandelijkse kosten zullen zijn en bij de meeste leasevormen betaalt de leasemaatschappij vrijwel alles voor je. Heb jij al een leasecontract afgesloten?

You may also like

Comments are closed.

More in Artikelen