Dictionary Online
-- Woorden vertalen
      Over het Zweeds
 
Engels - Nederlands
Engels - Duits
Engels - Frans
Engels - Spaans
Engels - Italiaans
Engels - Portugees
Engels - Hongaars
Engels - Zweeds
Engels - Noors
Engels - Latijn
Online Game -
Woorden Spellen
[English Version]
Het Zweeds is een Noord-Germaanse taal. Het is de landstaal van Zweden en wordt ook gesproken in grote delen van Finland. Het Zweeds heeft bijna 10 miljoen sprekers. Ongeveer 8,8 miljoen Zweden spreken Zweeds, in Finland heeft het Zweeds ongeveer 300.000 sprekers. Ook op de Ňlandseilanden wordt Zweeds gesproken. In de Verenigde Staten wordt ook hier en daar Zweeds gesproken.

Het Zweeds is de nationale (maar niet de officiŽle) taal van Zweden. In Finland is het wel ťťn van de twee officiŽle talen, naast het Fins. In de Europese Unie is het ook ťťn van de officiŽle talen. Tenslotte is het ook in de Noordse Raad ťťn van de drie werktalen (naast het Deens en Noors).

Het Zweeds is nauw verwant aan twee andere Noord-Germaanse talen op het Scandinavische vasteland, het Deens en Noors. Sommige woorden zijn anders, op grammaticaal vlak komen de talen vrijwel overeen. De spelling is wel verschillend.

Het Zweeds is ontwikkeld uit het Oudnoords, de taal die in een groot deel van ScandinaviŽ rond de 8e eeuw werd gesproken door de Vikingen. Daarna splitste deze taal zich op in het westen en oosten. Tot de oostelijke taal behoorden het Zweeds en het Deens. Maar rond de 12e eeuw splitsten deze talen zich ook weer op in aparte talen. Het Zweeds werd vanaf die tijd beÔnvloed door het Latijn en het Grieks en later het Duits en vooral het Nedersaksisch. Nu is het de periode van het Nusvenska (Nu-Zweeds), die rond 1900 begon. Dit werd in gang gezet door de industrialisatie en de verstedelijking.

Het Zweeds is een gevarieerde taal met verschillende dialecten en het kent grote regionale verschillen. De neutrale standaardtaal, die het meest wordt gebruikt in de media en b? officiŽle gebeurtenissen, heet Rijkszweeds (rikssvenska). Het Zweeds gesproken in Finland wordt Finland-Zweeds (finlandssvenska) genoemd.

Het Zweeds behoort tot de Indo-Europese talen, daarbinnen tot de Germaanse talen en daarbinnen de Noord-Germaanse talen. Samen met het Deens behoort het tot de Oost-Scandinavische talen. Het Noors, IJslands en FaerŲers behoren tot de West-Scandinavische talen. Het Zweeds, Noors en Deens zijn voor een groot deel onderling verstaanbaar.

Het vocabulaire van het Zweeds bestaat bijna geheel uit Germaanse woorden. Er zijn wel wat leenwoorden uit vooral het Latijn, Frans en (Neder-)Duits. Tegenwoordig worden er veel woorden uit het Engels overgenomen.
  Vertaal woord                     Woordenboek

     

Zweeds Leren
Over het Zweeds
Gezegden Zweeds
Getallen in het Zweeds
Copyright © Dictionaryonline.nl