Dictionary Online
-- Woorden vertalen
      Over het Noors
 
Engels - Nederlands
Engels - Duits
Engels - Frans
Engels - Spaans
Engels - Italiaans
Engels - Portugees
Engels - Hongaars
Engels - Zweeds
Engels - Noors
Engels - Latijn
Online Game -
Woorden Spellen
[English Version]
Het Noors is de officiële taal van Noorwegen. Het is een taal communicatiemiddel dat gebruikt wordt onder vikingen, de bevolkingsgroep in het westelijke deel van Scandinavië, dat ook wel Noorwegen wordt genoemd. Noors is een Noord-Germaanse of Scandinavische taal, net als het Deens en Zweeds, met ongeveer 4,5 miljoen sprekers. Als je Noors kent, kun je waarschijnlijk ook Deens en Zweeds op z'n minst aardig lezen.

Het Noors kent 2 standaardvarianten: Bokmål en Nynorsk. Het is nauw verwant aan de andere twee vasteland-Scandinavische talen, het Deens en het Zweeds. Deze drie talen zijn onderling redelijk verstaanbaar. Twee andere Scandinavische talen, het IJslands en het Faeröers, vertonen echter sterkere afwijkingen tegenover deze drie talen.

Het Noors wordt geschreven met het Latijnse alfabet, waaraan na de z drie tekens zijn toegevoegd: æ, ø en å. Deze worden gezien als aparte letters. De letters c, q, w, x en z worden, net als in het Deens, nauwelijks gebruikt, in tegenstelling tot het Zweeds.

De geschiedenis van het Noors is opmerkelijk. Het Noors heeft twee officiële schrijftalen. Oorspronkelijk werd in alle Scandinavische landen dezelfde taal gesproken: het Oernoords en (vanaf ca. 700) het Oudnoords. Rond 1350, nadat een groot deel van de Noorse bevolking aan een pestepidemie was bezweken, ontwikkelde zich een aparte Noorse taal, het Middelnoors. Deze taal ging in ca. 1525 over in modern Noors.

Nu Noorwegen meer vrijheid had gekregen, gingen er stemmen op om naar een eigen, Noorse schrijftaal te streven. Het vernoorsen van de bestaande Deense schrijftaal. Dit moest geleidelijk gebeuren, door middel van het toepassen van spellingwijzigingen en het toelaten van specifiek Noorse ('særnorske') woorden.

Wanneer men Noors wil schrijven, kan men kiezen tussen niet minder dan zes taalvormen. Door de vele dubbele vormen en toegelaten spellingen kan elk van de twee standaardtalen in een conservatieve, gematigde en radicale variant geschreven worden.
  Vertaal woord                     Woordenboek

     

Noors Leren
Over het Noors
Gezegden Noors
Getallen in het Noors
Copyright © Dictionaryonline.nl