Dictionary Online
-- Woorden vertalen
      Over het Italiaans
 
Engels - Nederlands
Engels - Duits
Engels - Frans
Engels - Spaans
Engels - Italiaans
Engels - Portugees
Engels - Hongaars
Engels - Zweeds
Engels - Noors
Engels - Latijn
Online Game -
Woorden Spellen
[English Version]
Het Italiaans is een Romaanse taal die verwant is aan het Frans, Portugees, Roemeens en Spaans. Het Italiaans wordt gesproken door ongeveer 57 miljoen mensen in ItaliŽ, in verschillende dialecten. De huidige Italiaanse standaardtaal stamt onmiddellijk af van het florentijns, het dialect van Florence. Het aantal sprekers van het standaard-Italiaans in ItaliŽ bedraagt ongeveer 30 miljoen. Het Italiaans wordt als officiŽle taal gesproken in ItaliŽ, Zwitserland, San Marino en Vaticaanstad. Er zijn Italiaanse minderheden in Zwitserland, KroatiŽ, Frankrijk, Amerika, SloveniŽ en TunesiŽ, samen in totaal zo'n 62 miljoen Italiaanssprekenden.

De oudste bewaard gebleven geschreven teksten in het Italiaans stammen uit de 10e eeuw. Er is echter veel meer bewaard gebleven uit de 14e eeuw; uit deze tijd stammen de werken van de beroemde Florentijnse dichter Dante Alighieri, maar ook die van Petrarca en Boccaccio. Deze drie kunnen als grondleggers van de Italiaanse literatuur beschouwd worden.

In tegenstelling tot wat vaak verondersteld wordt, zijn de verschillende dialecten die in ItaliŽ gesproken worden niet afgeleid van het Standaarditaliaans. Het Standaarditaliaans is namelijk zelf gebaseerd op het dialect dat in de 14e eeuw gesproken werd in Toscane (de streek in en rondom Florence) en dan in het bijzonder in Florence. In dit Toscaanse dialect schreef Dante Alighieri zijn Divina Commedia. Net als de andere dialecten die in ItaliŽ gesproken worden, is het Toscaans op zijn beurt weer afgeleid van het Vulgaire Latijn, de gesproken versie van het Latijn die lange tijd naast de officiŽle geschreven versie bestond.

Italiaans is de directe opvolger van het Latijn. Het Italiaans wordt geschreven in het Latijnse alfabet. Het wordt naar fonetisch principe geschreven. Wie de uitspraakregels kent, zal geen moeite hebben een geschreven woord uit te spreken, en andersom. Ook worden in het Italiaans alle syllaben van een woord uitgesproken. Het Italiaanse alfabet bestaat uit 21 letters. De J, K, W, X en Y ontbreken, hoewel deze wel in leenwoorden uit bv. Grieks en Engels kunnen voorkomen. Italiaanse woorden eindigen bijna altijd op een klinker.
  Vertaal woord                     Woordenboek

     

Italiaans Leren
Over het Italiaans
Gezegden Italiaans
Getallen in het Italiaans
Kleur Nederlands / Italiaans
Kleding Nederlands / Italiaans
Verkeer Nederlands / Italiaans
Copyright © Dictionaryonline.nl