Dictionary Online
-- Woorden vertalen
      Over het Hongaars
 
Engels - Nederlands
Engels - Duits
Engels - Frans
Engels - Spaans
Engels - Italiaans
Engels - Portugees
Engels - Hongaars
Engels - Zweeds
Engels - Noors
Engels - Latijn
Online Game -
Woorden Spellen
[English Version]
Het Hongaars (magyar, magyarul, magyar nyelv) is de officiŽle taal van Hongarije en daarnaast de taal van de Hongaarse minderheden in de omringende landen(RoemeniŽ, Slowakije, ServiŽ, OekraÔne, KroatiŽ, Oostenrijk en SloveniŽ). De taal heeft in totaal ongeveer 16 miljoen sprekers. Het is daarmee de grootste taal in Europa (buiten het Turks) die niet tot de Indo-Europese talen behoort.

Het Hongaars is in het eerste millennium na Christus met de Hongaren uit het oosten naar Europa gekomen. Onderweg werd de woordenschat uitgebreid met veel woorden uit Turkse en Iraanse talen. Sinds de taal ruim duizend jaar geleden het Karpatenbekken bereikte, onderging de taal invloeden van de omringende Slavische en Germaanse talen en in mindere mate van het Latijn en het Italiaans.

Het Hongaars is een bijzondere taal in Europa. Hongaars is een taal die tot de Finoegrische stam van de Oeralische taalfamilie behoort. Het Hongaars is verwant aan het Fins, Estisch (Estland) en het Karelisch (Rusland, Deelrepubliek KareliŽ), maar deze verwantschap gaat zo ver terug in de tijd dat er nu nog maar weinig overeenkomsten te vinden zijn. De Hongaren zijn een betrekkelijk jong volk in Europa. Pas zo'n 1000 jaar geleden hebben zij zich gevestigd in wat nu Hongarije heet.

Het Hongaars is altijd met het Latijnse schrift geschreven. De oudste Hongaarse tekst, de zogenaamde Lijkrede (Halotti beszťd) dateert van het einde van de twaalfde eeuw. Het is de oudste bewaard gebleven geschreven tekst in enige Finoegrische taal. Om de in het Latijnse alfabet ontbrekende klanken weer te geven worden digrafen en diakritische tekens gebruikt. Het volledige Hongaarse alfabet bevat 44 "letters".

De Hongaarse standaardtaal berust op het noordoostelijke dialect. De verschillen tussen de Hongaarse dialecten zijn overigens gering. Het meest verschillend is nog het Hongaars dat wordt gesproken door de CsŠngů's.

Hongaars is niet alleen moeilijk te leren omdat de taal zo anders is dan de meeste talen, ook de grammatica is uitermate complex met veel verbuigingen en lange samenvoegingen van woorden.
  Vertaal woord                     Woordenboek

     

Hongaars Leren
Over het Hongaars
Gezegden Hongaars
Getallen in het Hongaars
Copyright © Dictionaryonline.nl