Dictionary Online
-- Woorden vertalen
      Over het Frans
 
Engels - Nederlands
Engels - Duits
Engels - Frans
Engels - Spaans
Engels - Italiaans
Engels - Portugees
Engels - Hongaars
Engels - Zweeds
Engels - Noors
Engels - Latijn
Online Game -
Woorden Spellen
[English Version]
Het Frans (français) behoort tot de Romaanse talen, omdat het uit het Latijn is voortgekomen. Het Frans wijkt echter op een groot aantal punten van de andere Romaanse talen af.

De oudste Franstalige geschriften dateren uit de 9e eeuw. Het oudste document in het Frans is de Eed van Straatsburg, die blijkbaar door het gewone volk begrepen moest worden. De meeste Franse teksten tot aan de 14e eeuw zijn gesteld in zuidelijke dialecten, het Occitaans ofwel de Langue d'Oc. In het Edict van Villers-Cotterêts, dat in 1539 is opgesteld, werd het Frans als verplichte taal voor het bestuur ingesteld. In die tijd werd ook een begin gemaakt met het formaliseren van de grammatica en het samenstellen van woordenboeken.

Het moderne Frans is de gecultiveerde versie van het Franceis/François, de streektaal van de Île-de-France. In Frankrijk worden de meeste van deze talen traditioneel beschouwd als dialecten, dat wil zeggen als minderwaardig en wordt het gebruik ervan ontmoedigd. In de laatste jaren is de houding tegenover deze talen evenwel duidelijk versoepeld.

Het Frans wordt gesproken door ongeveer 110 miljoen mensen als hun moedertaal. Zij komt daarmee op de 15e plaats in de wereld . Het wordt gesproken door 63 miljoen mensen in Frankrijk, 7,7 miljoen mensen in Canada (voornamelijk in Quebec), 4,2 miljoen in België (voornamelijk in Wallonië en Brussel) en 1,8 miljoen in Zwitserland. Het Cajun-Frans in Louisiana gaat snel achteruit; het werd in 2000 door minder dan 200.000 mensen gesproken.

Het Frans wordt in vijfenveertig landen en gebieden gesproken. In minimaal zes van die gebieden (Frankrijk, Frans-Polynesië, Monaco, Nieuw-Caledonië, Quebec en Saint-Pierre en Miquelon) is dit zelfs de meest gesproken taal. Daarnaast is het Frans een belangrijke immigrantentaal in elf andere landen.

Het Frans is nog steeds, ondanks de opkomst van het Engels, een belangrijke taal in het diplomatieke verkeer. Tot in de eerste helft van de 20e eeuw was het Frans de belangrijkste internationale taal. Het Frans is nog altijd een van de officiële talen van de Verenigde Naties. Ook in de Europese Unie speelt het Frans een belangrijke rol, al gaat die relatief achteruit wegens de recente uitbreiding van de Unie.

Op de middelbare school in Nederland is Frans een verplicht vak voor de eerste twee leerjaren van het vmbo en de eerste drie leerjaren van de havo en het vwo.
  Vertaal woord                     Woordenboek

     

Frans Leren
Over het Frans
Gezegden Frans
Getallen in het Frans
Kleur Nederlands / Frans
Week en Maand Nederlands / Frans
Kleding Nederlands / Frans
Verkeer Nederlands / Frans
Copyright © Dictionaryonline.nl