Dictionary Online
-- Woorden vertalen
      Over Frankrijk
 
Engels - Nederlands
Engels - Duits
Engels - Frans
Engels - Spaans
Engels - Italiaans
Engels - Portugees
Engels - Hongaars
Engels - Zweeds
Engels - Noors
Engels - Latijn
Online Game -
Woorden Spellen
[English Version]
Frankrijk, officieel de Franse Republiek (Frans: République française), is een land in West-Europa en qua oppervlakte het op twee na grootste Europese land. Frankrijk ligt tussen het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje (in het westen), België en Luxemburg (in het noorden), Duitsland, Zwitserland en Italië (in het oosten) en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco (in het zuiden).

Frankrijk heeft een oppervlakte van 543.965 km² (exclusief overzeese gebieden) en is daarmee het grootste land van West-Europa met een inwonertal van meer dan 60 miljoen. Frankrijk is na Rusland en Oekraïne het grootste land van Europa en, naar West-Europese begrippen, tamelijk dunbevolkt; de bevolkingsdichtheid is circa een kwart van die van Nederland.

De grootste steden van Frankrijk zijn na Parijs (2.220.140 inwoners in 2008) respectievelijk Marseille (851.420), Lyon (474.946), Toulouse (439.553) en Nice (344.875). Parijs (12 punten), Lyon (3) en Marseille (1) staan op de wereldstedenlijst. De hoofdstad Parijs is de meest bezochte stad van Europa.

Het Frans is de nationale taal van Frankrijk, die gebruikt wordt voor bestuur en rechtspraak. Daarnaast zijn er een aantal regionale talen en dialecten, waaronder: Elzassisch, Occitaans, Catalaans, Bretons, Baskisch, Corsicaans en Frans-Vlaams (een Nederlands dialect verwant aan het West-Vlaams).

Voor Nederlanders is Frankrijk een belangrijk vakantieland. Meer dan een kwart van Frankrijk is met bossen bedekt en ruim de helft heeft een agrarische bestemming.

In 2013 werd Frankrijk bezocht door 84,7 miljoen buitenlandse toeristen, verantwoordelijk voor 32,7% van de totale hoeveelheid overnachtingen in het land. De meest bezochte regios zijn Île-de-France (Parijs), Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d'Azur, in die volgorde.

Hoewel het meest bezochte land ter wereld door buitenlanders, is toerisme in Frankrijk voornamelijk een binnenlandse aangelegenheid. Van de Fransen zelf is 75,1% op vakantie gegaan in 2013 en 88,7% van deze vakanties waren in eigen land. De populairste bestemmingen waren de Eiffeltoren (6,2 miljoen bezoekers), het Louvre (5,7 miljoen bezoekers), het Kasteel van Versailles (2,8 miljoen bezoekers), het Musée d'Orsay (2,1 miljoen bezoekers), het Arc de Triomphe (1,2 miljoen bezoekers).

  Vertaal woord                     Woordenboek

     

Reizen in Franse landen

Over Frankrijk

Over Parijs

Over Lyon

Over Marseille

Over Bordeaux
Copyright © Dictionaryonline.nl