Dictionary Online
-- Woorden vertalen
      Over het Duits
 
Engels - Nederlands
Engels - Duits
Engels - Frans
Engels - Spaans
Engels - Italiaans
Engels - Portugees
Engels - Hongaars
Engels - Zweeds
Engels - Noors
Engels - Latijn
Online Game -
Woorden Spellen
[English Version]
Het Duits (Deutsch) (de standaardtaal heet ook wel Hoogduits) is een taal behorende tot de West-Germaanse tak van de Germaanse talen. Het is de officiŽle taal van Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein, en een van de officiŽle talen van Zwitserland, Luxemburg, BelgiŽ (Oostkantons), Denemarken (Zuid-Jutland) en ItaliŽ (Zuid-Tirol).

Met ongeveer 105 miljoen moedertaalsprekers is het Duits de grootste taal in de Europese Unie en na het Russisch de grootste taal in Europa. Tot de westelijke periferie van het Duits behoren oostelijke en noordoostelijke variŽteiten van het Nederlands, zuidoostelijke variŽteiten van het Nederlands, het Lotharings-Frankisch en het Elzassisch. Tot de zuidelijke periferie behoren Zwitsers-Duitse dialecten, Oostenrijkse variŽteiten in KarinthiŽ en het Zuid-Tirools in de Italiaanse provincie Bozen-Zuid-Tirol. Een kleine Duitstalige minderheid in de Italiaanse provincie Trentino wordt Zimbern genoemd.

In Afrika wordt Duits gesproken in NamibiŽ. In AustraliŽ wordt nog door ten minste 200.000 mensen Duits gesproken, terwijl er twee miljoen Duitse afstammelingen leven. Ook in Noord-Amerika (Canada en de VS) wonen nog zo'n twee miljoen mensen die als moedertaal het Duits hebben, vooral in North Dakota en South Dakota. In Zuid-Amerika ten slotte is er ook een minderheid aan Duitstaligen, vooral woonachtig in BraziliŽ, Chili, ArgentiniŽ en Paraguay.

De woordenschat van het Nederlands vertoont sterke gelijkenissen met die van het Duits. Het Nederlands en het Duits zijn zeer nauw verwante talen en kennen dus zeer veel cognaten. De meeste Nederlandse woorden lijken hierdoor zowel qua vorm als betekenis sterk op hun Duitse vertaalequivalent. Ook zijn het Nederlands en het Duits tot op zekere hoogte wederzijds verstaanbaar.

In een synodebericht uit 786 van de pauselijke nuntius Gregor van Ostia is het oudste voorkomen van het woord Duits, in zijn Latijnse vorm, bewaard gebleven. Het Duits wordt geschreven met het Latijnse alfabet, waaraan vier tekens zijn toegevoegd: ń/š, ÷/Ų, ‹/Ł en Ŗ. De Ŗ geldt ook in Zwitserland, maar wordt in de dagelijkse praktijk weinig gebruikt, wel bij het drukken van boeken.
  Vertaal woord                     Woordenboek

     

Duits Leren
Over het Duits
Gezegden Duits
Getallen in het Duits
Kleur Nederlands / Duits
Week en Maand Nederlands / Duits
Kleding Nederlands / Duits
Verkeer Nederlands / Duits
Copyright © Dictionaryonline.nl